elektro terapi fizik tedavi

ELEKTRO TERAPİ

Elektroterapi, teşhis ve tedavi amacıyla bir takım cihazların kullanılmasıdır. Gerektiği yerde dokuların kanlanmasını dolayısıyla oksijenlenip iyileşmesini arttıran, gerektiği yerde zayıf olan kasların güçlendirilmesine yardımcı veya eklemlere olan baskının azaltılması gibi birçok durumda elektroterapinin tedavi edici etkisini kullanmaktayız. 

Bu cihazların hemen hepsinin etkisi son yıllarda teknolojinin de verdiği gelişmelerden faydalanarak kanıtlanmış durumdadır. En önemli elektroterapi cihazları; 

TENS: Akut veya subakut diye tanımlayabileceğimiz ağrılı durumlarda hastanın ağrısını azaltmak için kullanılan bir yöntemdir. Direkt düşük şiddette bir akım oluşturularak duyu sinirlerinin uyarılması ile ağrı taşınması bloke edilir. Hemen her türlü ağrıda ve hastada kullanılabilir. 

HOT PACK: Nemli bir yüzeyel sıcaklık ajanıdır. Isının vücuda transferi sağlanarak kan dolanımının arttırılması, metabolizmanın hızlandırılması ile ağrının azaltılmasını, sertleşmiş eklem ve kasların yumuşatılmasını sağlar. 

INFRARUJ: Kuru, yüzeyel sıcaklık ajanıdır. Hot packle aynı etkiyi gösterir. Omuz gibi vücut bölgelerine uygulama kolaylığı vardır. Yüz felcinde gözler kapatılarak yüze uygulanabilir. 

PARAFIN: Yüzeyel sıcaklık ajanıdır. El gibi düz olmayan vücut bölgelerine uygulama kolaylığı vardır. 

COLD PACK: Vücuttan ısı kaybettirerek, dokularda ödemi azaltmaya, spastisiteyi çözmeye yardımcıdır. Akut durumlarda, spor yaralanmalarından sonra daha çok tercih edilir. 

KISA DALGA DIATERMI: Derin sıcaklık ajanıdır. 2-3 cm derine, eklemlere etki ederek ısının tedavi edici etkileri kullanılır. Omuz, diz gibi diğer cihazların etkisinin az olduğu bölgelerde kullanılır. Etkisi yüksektir. 

ULTRASON: Derine etki eden bir sıcaklık ajanıdır. Fıtıklarda, dolanım problemlerinde, spazmlarda etkisi yüksektir. 

TRAKSIYON: Türkçe'ye uyarlarsak çekme anlamına gelir. Omurgadaki yapılara kişinin kilosuna göre çekme uygulayan bir cihazdır. Bel ve boyun fıtığı, omurga kanalının darlığı, spondiloz gibi hastalıklarda tedaviye olan katkısı çok yüksektir. 

WHIRPOOL: Suyun sirkülasyonunun hızla sağlandığı bir cihazdır. Kırıklarda alçıdan sonra, dolaşım bozukluklarında, özellikle el rehabilitasyonunda etkiyi arttırmak amacıyla tedavi öncesinde faydası yüksektir. Yarayı temizleyip iyileşmeyi hızlandırır. 

DIADINAMIK AKIMLAR: Altı çeşittir. Dolanım problemleri, migren, adale ve eklem problemleri gibi durumlarda kullanılır. 

GALVANIK - FARADIK AKIM: Bunlarda akımın tedavi edici dozlarda uyarlanmasıyla etkisini gösterir. Özellikle sinir hasarlarından sonra kullanılır. 

Bu cihazları kullandığımız hastalıklar, fizik tedavi yelpazesinde çok geniş bir yer alır. Günümüzde en çok karşılaştığımız ve elektroterapi ile iyileşmede büyük başarılar sağladığımız bazı hastalıkları sıralayacak olursak; bel fıtığı, boyun fıtığı, kireçlenme, kaslarda spazm, kas romatizması, omuz problemleri, adale burkulması, yüz felci, dolanım bozuklukları, kaslarda atrofi (zayıflık), çene eklemi problemleri, sinir yaralanmaları... 

Tedavilerin sonuç gösterebilmesi için en az 10 gün uygulama süresi ve bununla birlikte fizyoterapistlerce verilen egzersizlerin uygulanması gereklidir. 

Elektroterapideki cihazların kullanılamayacakları durumlar herbirininkine göre farklılıklar gösterir. Ama genel bir ifadeyle belirtecek olursak; kalp pili, protez, hamilelik, düzensiz ve yüksek tansiyon, metastaz gibi durumlarda kişiye vereceği fayda - zarar dengesi önemlidir. 

Uzman kişilerce kullanıldıklarında tıpta tedavi edici etkisi yüksek, güvenilir ve hastaların ağrılarını büyük oranda azaltıp rahatlamalarını, tedaviden memnun ayrılmalarını sağlayan yöntemlerdir.

GAZİANTEP EVDE FİZYOTERAPİ HİZMETLERİ

Ağrılarınız Kaderiniz Olmasın!